International / Multilingual > Dansk (Danish)

Hvor startede du ?

(1/2) > >>

Unil stä'nìyu:
Hej :)

Jeg er egentlig lidt forvirret/overvældet at alle de ting der er tilgængelige her på siden. Jeg har læst hvad jeg kunne komme i hærheden af, omkring udtale, grammatik osv. Men jeg ved ikke lige hvor jeg skal tage fat for alvor. Er det smart at studere gramatikken først, og så finpudse udtalen senere? eller ville det være bedre at lære enkelte ord og så lægge gramatikken på efterfølgende?

Jeg er klar over at indlæring er forskellig fra person til person. Derfor er jeg da lidt nysgerrig efter hvor du/i startede med Na'vi.

irayo på forhånd :)

~Ayngahu:
Den blev lidt lang og omfangsrig :) Undskylder, men håber den kommer til gavn ;D

Jeg startede selv ved at downloade Pocket Guiden (Der er en nyere version - NeotrekkerZ's "Na'vi in a Nutshell" som kan hentes her). Den starter fra en ende af og var for mig en let indgang til at komme igang :)

Jeg lærte grammatikken i sproget's skrevne form først, og øver mig ellers konstant på udtale og selv synes jeg det går meget godt (ikke mindst fordi jeg kan finde ud af at skabe sætninger - med hvilke jeg hver dag øver udtale. Jeg laver stadig mange fejl og glemmer min Ergative og/eller Accusative, men det skal nok komme :D)

Selv ville jeg anbefale at læse Na'vi in a Nutshell og løbende kigge rundt efter ting at øve sig med. Der er en del øvelses-ark man kan hente her, printe og udfylde (her skal lige nævnes at disse øveark også selv har fejl, da de ikke er lavet af Paul Frommer. De er til gengæld lavet af Skxawng, og er bestemt opmærksomheden værd ;)). Der er også "Learn Na'vi the Easy Way" (her), som er en 50+ siders aktivitetsbog lavet af Kaltxì Palulukan og har meget få fejl.

Der er også en Teamspeak 3 channel, som folk bruger til at tale med hinanden. Hikyuuri er Admin (jeg er selv operator der, men er dog sjældent på for tiden). Det er helt klart værd at tjekke ud og se om det er noget man vil bruge til at lære noget af :)

Blandt andre brugbare sider er der siden's Learn Na'vi Wiki, hvor du øverst finder Taronyu's "Na'vi-English Dictionary" (komplet ordbog, der konstant bliver opdateret) og Wiki Books med mange af tingene sat op på en anden måde.


Sìlpey oe tsnì ngal fya'oti rìyevun.

Unil stä'nìyu:
Hehe. Jo men dog ikke for lang :) (faldt da ikk i søvn da jeg læste den LOL)

Na'vi in a nutshell var faktisk det første overhovedet jeg læste omkring na'vi i det hele taget. Jeg brugte dagen igår på at lave nogle sider i activity book, dog var det ikke ligetil da jeg ikke lige har en printer til rådighed. (alt+prntscr i acrobat, paste i paint. LOL) Men det virkede.

Da jeg sidst på aftenen lige kastede Avatar på igen, begyndte jeg så småt at kunne genkende nogle af de ord Neytiri bruger, lige efter hun har reddet Jake. Ord som 'tsmukan' var pludselig forståelige. Så det går jo fremad, omend jeg stadig ikke er helt god til at huske hvad ordene betyder. Men i min verden er det vel ok bare at kunne skille ordene i en sætning fra hinanden eller?

Har dog med activity book et lille problem med opgaven oven over Gingerbread manden. Noget med at jeg skal indsætte bogstaverne i krydsordet, men kan ikke lige se systemet endnu. Men det kommer nok. (skal nok bare bruge 'eltu' noget mere LOL)

I hvert fald, irayo for svaret. Specielt den del med wiki, har indtilvidere været meget interressant at kigge på.

Håber vi snakkes ved. Hvem ved, måske endag på na'vi :)

må Eywa være med dig :)

~Ayngahu:

--- Quote ---Da jeg sidst på aftenen lige kastede Avatar på igen, begyndte jeg så småt at kunne genkende nogle af de ord Neytiri bruger, lige efter hun har reddet Jake. Ord som 'tsmukan' var pludselig forståelige. Så det går jo fremad, omend jeg stadig ikke er helt god til at huske hvad ordene betyder. Men i min verden er det vel ok bare at kunne skille ordene i en sætning fra hinanden eller?
--- End quote ---

For mit vedkommende er hvert nyt ord man lærer at huske og genkende en success :) Jeg var også paf da jeg var inde at se den igen et par måneder efter jeg startede her, også fordi jeg forstod nogle ord i linjerne (specielt fordi jeg forstod "Ma Tsu'tey! Kempe si nga?" uden videre :D)


--- Quote ---Har dog med activity book et lille problem med opgaven oven over Gingerbread manden. Noget med at jeg skal indsætte bogstaverne i krydsordet, men kan ikke lige se systemet endnu. Men det kommer nok. (skal nok bare bruge 'eltu' noget mere LOL)
--- End quote ---

Krydsordet og kagemanden i aktivitetsbogen har intet med hinanden at gøre :) Den øverste er hvad de kalder et letterdrop, hvor man kun må bruge bugstaverne i deres vertikale linjer én gang. Uden at sige for meget, så er det allerførste bogstav "O", som du fylder i og krydser ud nedenunder. Så kan du se hvad du har tilbage og skal få lavet en sætning der giver mening (jeg fik den løst med hjælp herinde fra, hehe).


Zene ngari san Eywa ngahu sìk pivlltxe nìNa'vi ma NewToNavi. Ftue lu nìtxan! Fìtsenge rutxe kea skxawng ke liveiu. Ngian irayo ngaru seiyi ulte Eywa ngahu livu nìteng.

Unil stä'nìyu:
Kaltxì kea skxawng

Hehe. Jeg håber jeg har brugt den rigtige form for "no" dér. :) Er lidt på glatis med gramatikken endnu. Jeg er nok ikk for go til gramatik i det hele taget, og når jeg ikke lige kender betydningen at de engelske betegnelser, bliver det ikk lettere. Men kommer tid, kommer råd :)

Tror nu også jeg har fået noget mere på plads. Så som:

Eywa Ngahu

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version