Author Topic: a hét na’vija  (Read 34357 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Pay'itan

 • Ikran Makto
 • *****
 • Posts: 944
 • Karma: 5
Re: a hét na’vija
« Reply #80 on: June 20, 2010, 01:57:25 pm »
Szerintem így is jó, ahogy van, de úgy is jó lenne, mint pl az "Avatar"on belül van a "Forgatókönyv vs. Film" és egy másik topic, aminek nem fog eszembe jutni a neve.  :D
Itt leehtne a nagyrész neve "Hét na'vija", azon belül a topicokat el lehetne nevezni arról, akitől éppen kérdeztek.
Csak egy ötlet.  :D

Offline Pam (P.A.'li makto)

 • Eyktan
 • Palulukan Makto
 • *****
 • Posts: 2871
 • hu Hungary
 • Karma: 51
 • Sa'nok 'Eviyä
Re: a hét na’vija
« Reply #81 on: June 21, 2010, 12:33:47 am »
Kaltxí, ma oeyä smukan sí smuke!
Tíngay mungeyu engem választott a hét Navijának, akkor kezdem is. (köhintés)
1) Ki vagyok?
 A nevem *********, 39 éves vagyok és matek-angol szakos tanár. ********születtem, 11 éve lakom *********. Van egy 8 éves kislányom (*******), akit születése óta egyedül nevelek. És egy Anyukám, aki *******lakik. Ők a családom.
2) Miért vagyok itt?
Mert a FILM első megnézése után (közben!) elfogott az AVATAR –érzés, amit Ti is jól ismertek. Pedig az első, hitvány kalózkópia, ami a kezembe került, fakó színű volt, tele a nézők zsongásával, és hiányzott a film eleje, továbbá az utolsó pár másodperc. Ennek következtében napokig gyászoltuk (*******) Jake –et. A második változat ragyogó színekkel lepett meg, valamint a film végén Jake meglepetésszerűen kinyitotta a szemét! (Ezt a napot családi ünneppé nyilvánítottam.) A harmadik már eredeti angol hanggal is megörvendeztetett. A negyedik pedig a hivatalos és legális  DVD, amit boltban vásároltam hivatalosan és legálisan…
Mikor azt hallottam, hogy van a neten egy 500 szóból álló navi-angol szótár, azt gondoltam; 500 szót simán megtanulok 1 hét alatt, és beszélni fogok naviul. Ehhez képest elég nagy pofára esés, hogy egy hónap után még mindig csak 260 szónál tartok, és csak a legegyszerűbb mondatokat tudom összerakni! Nem számoltam ugyanis a nyelvtannal, ami –szerintem- elég furmányosra sikeredett…
3) Honnan ered a fórum nevem és képem?
Szerintem már kitaláltátok a fura írásmód okát. Úúúgy van; ****************, és így legalább különbözik a fórum másik hasonló nevűjétől. A név egészében véve pedig legnagyobb megvalósulatlan gyerekkori álmomat tükrözi. A kép, amit használok (2 napja) Neytiri szeme, több mint egy hónap kellett hozzá, hogy ki tudjam cserélni rá a korábbi (többek által használt) képet.
4) Srak oe tsun níNa’vi pivlltxe?
Ezt fentebb kifejtettem, de azért leírok párat a kedvenc mondataim közül: Oeyä (itt félbe kellett hagynom az írást, mert a barátom felhívott, és azt kérdezte: na mi van, navi-gyerek?) ikraníl yamom ngeyä yerikit mí na’ríng avawm. (Ez aszt’ jó hasznos egy mondat, mi?) Itt egy másik: Ayoeyä lekye’unga karyu yawne lu ayoer. (Na ez már jobb, bár lehet hogy nem helyes, és ez esetben viszont kérlek, hogy javítsátok ki!)

Ma smuktu, nem lesz ez így túl sok ( mert már most hosszabbnak tűnik, mint tíngay tsmuke-é volt ) ?
« Last Edit: October 13, 2010, 12:51:29 pm by P.A.'li makto »

facebook: soaia leNa`vi

Offline tsrräfkxätu

 • Ikran Makto
 • *****
 • Posts: 838
 • Karma: 28
 • pic by chikinrise.deviantart.com (cropped)
Re: a hét na’vija
« Reply #82 on: June 21, 2010, 05:18:58 am »
És a többi hol van? :D

(Egyébként, angol tanárnéni, nem szeretnéd fordítgatni a szótárat? Itt van ameddig megvan: http://mwf-data.clonk2c.ch/dvi/attach/NaviDictionary_hu.pdf; elvben az én dolgom lenne, de már vagy egy hónapja nem volt időm foglalkozni vele.)
párolt zöldség — muntxa fkxen  

Offline Pam (P.A.'li makto)

 • Eyktan
 • Palulukan Makto
 • *****
 • Posts: 2871
 • hu Hungary
 • Karma: 51
 • Sa'nok 'Eviyä
Re: a hét na’vija
« Reply #83 on: June 21, 2010, 05:22:30 am »
5) Mi a kedvenc navi szavam?
Minden, ami ts-sel kezdődik: tsaheylu, tsamsiyu, tsyal… (És ami azt illeti, utálom amiben rr van, mert nem tudom kimondani…  :()  Hogy használom-e őket? Nem igazán. Kivéve, amikor egyedül vagyok, és hangosan beszélek magamban, mert akkor ezeket ismételgetem…
6) A három legjobb cucc ?
Csak kettőt használok rendszeresen; a NiaN-t és Taronyu szótárát. Ngaytxoa!
7) Hozzájárultam-e valamivel a LearNa’vi közösséghez?
Szerény személyem finom adagolásán kívül, nem. Sajnos én nem tudok semmilyen informatikai trükköt (videó, fotósop, miegymás), még a saját képeimet sem tudom a post-jaimba normálisan beilleszteni… Mivel már több ízben kiáltottam segítségért, nyilván észrevettétek, milyen horribilis mennyiségű szerencsétlenkedést mutatok itt be nap mint nap. (Bár az autómatrica ötletem szerintem egész’ jó volt; „Navi vagyok ember-avatárban…”)
8) Mit szeretek/utálok az AVATAR-ban?
Ami a legjobban tetszik, az a látványvilága. Ebbe beletartozik a környezet (Pandora), a színek, az állatok, a repüléses jelenetek döbbenetes élethűsége, és a navik külseje. Sosem láttam ezelőtt földönkívüli lényeket ennyire vonzónak ábrázolni!!! (Emlékeztek E.T.-re?) Amit utálok, az pedig az, hogy azóta magamat egy kis porbaf..gó, satnya, gyenge, színtelen törpének látom. (Ja, most jut eszembe, ez azelőtt is így volt…!) Utálom, hogy teljesen kitölti az agyamat ez az egész. Kiszorít belőle minden mást, gyakran enni is elfelejtek, annyira Navizok… És persze tetszik a nyelv; jó pattogós, de vannak benne szép lágyan hangzó szavak is!
9) Megváltoztatta-e az AVATAR az életemet?
Ahogy vesszük. Hosszú idő óta a Na’vi nyelv az első dolog, amit meg akarok tanulni. A természeti környezetemhez való viszonyom nem változott, mert azelőtt is állat- és növénybarát voltam, és szelektíven gyűjtöttem a hulladékot, bizony! Hogy a szabadidőm jelentős részét a fórumon töltöm, az viszont új. A humán környezetemet pedig nyilvánvalóan az őrületbe kergetem a „Bezzeg a navik…” kezdetű mondataimmal. (Bezzeg a navik teljesen szőrtelenek, nem kell epilálniuk a lábukat! Bezzeg a naviknak egy kiadós tsaheylu után szükségtelen megkérdezniük, hogy „neked is jó volt?”!) Azt pedig hamar megszoktam, hogy a gyerekem sanok-nak szólít, és kiyevame-val búcsúzik…
10) Három kérdés Frommernek vagy Cameronnak?
- Van-e bármiféle írásra emlékeztető jelrendszerük a naviknak, és ha igen, milyen az?
- Honnan vették az ötleteket; megálmodták, agyaltak rajta, vagy csak úgy bevillant nekik?
- Kit kell megölnöm azért, hogy ott lehessek és nézhessem a következő  rész forgatását?facebook: soaia leNa`vi

Offline Pam (P.A.'li makto)

 • Eyktan
 • Palulukan Makto
 • *****
 • Posts: 2871
 • hu Hungary
 • Karma: 51
 • Sa'nok 'Eviyä
Re: a hét na’vija
« Reply #84 on: June 21, 2010, 05:36:50 am »
És a többi hol van? :D

(Egyébként, angol tanárnéni, nem szeretnéd fordítgatni a szótárat? Itt van ameddig megvan: http://mwf-data.clonk2c.ch/dvi/attach/NaviDictionary_hu.pdf; elvben az én dolgom lenne, de már vagy egy hónapja nem volt időm foglalkozni vele.)
Szívesen segítek, ha tudok. Mondd, mit kell tennem. (De részletesen ám, mert nehéz a felfogásom.)

facebook: soaia leNa`vi

Offline Pam (P.A.'li makto)

 • Eyktan
 • Palulukan Makto
 • *****
 • Posts: 2871
 • hu Hungary
 • Karma: 51
 • Sa'nok 'Eviyä
Re: a hét na’vija
« Reply #85 on: June 21, 2010, 07:25:53 am »
11) Mit csinálok még a szabadidőmben?
Szeretek olvasni. A kedvenc íróim Gerald Durrell és Stephen King. Írni is szeretek (ha netán ez eddig nem derült volna ki). Továbbá kisállatokat tartok, akikkel törődni kell. Meg egy gyereket is tartok, akivel szintén törődni kell. És akkor még ott a barátom… (Hajaj!)
12) Melyek a kedvenc földi állataim? Mitől félek?
A kedvenc állatom vitán felül, megváltoztathatatlanul és végérvényesen, amióta az eszemet tudom a zsiráf. (Egyszerűen gyönyörű, nincs mit tenni.) Második a kutya (mert okos és meg lehet tanítani mindenfélére). A harmadik helyen áll az összes többi állat, kivéve a majmot (mert az idétlen) és a pókot (mert attól félek).
13) Kalóz, nindzsa, zombi, vagy robot?
Ez könnyű: nindzsa. Tinédzser koromban karatéztam, majd dzsiudzsicuztam. Ez elég furcsa, mert amúgy nem vagyok sem sportos, sem agresszív. (Na jó, agresszív az vagyok.)
14) Mit vinnék magammal a sivatagba (3 dolog)?
Miért pont a sivatagba?!?! Nem bírom a 30 fok feletti hőmérsékletet, és napallergiám is van! Meg akartok ölni? Hát jó: azt hiszem, szükségem lenne vízre, 80-as faktorszámú napvédőkrémre, és az allergiagyógyszeremre… (Negyedik lehetne a laptopom, amin megírhatom a végrendeletemet?)
15) Ha bárhova elutazhatnék térben és időben, hova mennék?
Ezt már korábban megfogalmaztam magamban: nem tudom, mennyi időm van még ezen a világon, de a feléről lemondanék, ha a másik felét a Pandorán élhetném le. Ha a Földön kellene választanom, akkor időben utaznék: a középkorba, de csak ha valami várúrnő lehetnék.
16) Ha lehetne egy kívánságom, mi lenne az?
Láttátok azt a filmet (nem jut eszembe a címe), amiben egy ember eladja a lelkét az ördögnek, és cserébe kívánhat bármit? Minden kívánsága rosszul sül el, úgy mint a „Corrupt a wish” játékban. Ezért kicsit félve, de azt kívánnám; legyek boldog!
17) Mi lenne a kérdés, amit magadnak feltennél?
Ezt nem egészen értem. Naponta teszek fel kérdéseket magamnak, többnyire ezt: „ezt meg miért csináltad, *******?” Ha viszont visszamehetnék a múltba, és megkereshetném a 16 éves önmagamat, azt kérdezném tőle: „hülye vagy?” Félek, egyikre sem kapnék érdemleges választ…
18) Igaz vagy hamis?
- A második szakmám: kutyakozmetikus.
- A bátyámat lelőtték sorkatonai szolgálata teljesítése közben.
- Volt egy nagyon rossz évem, amikor kétszer is eltört a lábam.
19) Mi a legfurcsább, legviccesebb,…, Avataros dolog, ami eddig történt velem?
Azt hiszem, nem volt ilyen. De ha lesz, tuti megosztom veletek.
20) Melyik korban élnék szívesen, és miért?
A középkorban. Gazdagon, persze! Lenne egy váram, szolgáim, egy csomó lovam meg vadászkutyám. Földig érő ruhákban járnék, sőt, húznám magam után az alját a földön. Senkinél nem lenne mobiltelefon, laptop, MP3, GPS, DVD, MSN, SMS, CIA, FBI, LOL, HRH, …!

Az én 20. kérdésem a következő hét navijának: Az AVATAR-ban kinek a szerepében tudod magad leginkább elképzelni?

« Last Edit: October 13, 2010, 12:42:10 pm by P.A.'li makto »

facebook: soaia leNa`vi

Offline tìngay mungeyu

 • Palulukan Makto
 • *****
 • *
 • Posts: 1266
 • Karma: 41
 • Eywayä 'eveng - olo’Pa'liatanevengä ’ite
Re: a hét na’vija
« Reply #86 on: June 21, 2010, 10:15:21 am »
Tök jó dolgokat tudtunk meg megint, tényleg jó ez a játék! :D Ezután én úgy érzem elég szűkszavúan válaszolgattam múlt héten.  ::)

Az igaz/hamisnál én erre az eredményre gondolok:
- igaz
- Oeyä Eywa :o remélem hamis
- igaz

Offline Kargarosz

 • Palulukan Makto
 • *****
 • Posts: 2915
 • Karma: 3
Re: a hét na’vija
« Reply #87 on: June 21, 2010, 10:35:06 am »
Nem is olyan rossz ötlet ez a topic.

És,ha én nem a hét Na'vi-ja akarok lenni, hanem a hét RDA-ja?  ;D

Offline Pay'itan

 • Ikran Makto
 • *****
 • Posts: 944
 • Karma: 5
Re: a hét na’vija
« Reply #88 on: June 21, 2010, 11:40:26 am »
Arra gondolsz, ahol Brendan Faser játszott és az ördög egy "bomba" nő volt? Igen, láttam.
Szerintem...
Hamis
Nem tudok dönteni...Abból, hogy anyukád és lányod van csak, lehetne következtetni igazra, de a bátynélküliésgnek több oka is lehet..inkább hamist tippelek.---Hamis
Igaz
« Last Edit: June 21, 2010, 12:13:08 pm by Pay'itan »

Offline Kargarosz

 • Palulukan Makto
 • *****
 • Posts: 2915
 • Karma: 3
Re: a hét na’vija
« Reply #89 on: June 21, 2010, 11:50:48 am »
Lehet én vagyok a hülye, de te ezt kinek írtad nekem? ;D

Offline Pay'itan

 • Ikran Makto
 • *****
 • Posts: 944
 • Karma: 5
Re: a hét na’vija
« Reply #90 on: June 21, 2010, 12:10:23 pm »
Miiii?
Ha msot arra gondolsz, hogy az ő bátyja na'vi te meg RDA-s és stb....Nem, dehogy is!!
Mondjuk már énsem értem miért is írtam, hiszen lehet más is az oka..lehet modify-zek.
Ha majd P.A'li Makto hírdet, azt is kihírdeti, hogy ki lesz a következő??  ;D
« Last Edit: June 21, 2010, 12:14:45 pm by Pay'itan »

Offline Pam (P.A.'li makto)

 • Eyktan
 • Palulukan Makto
 • *****
 • Posts: 2871
 • hu Hungary
 • Karma: 51
 • Sa'nok 'Eviyä
Re: a hét na’vija
« Reply #91 on: June 21, 2010, 12:35:42 pm »
Nem hirdetek következőt, ma oeyä smuktu, tíngay sem tette. Majd egy hét múlva megtudjátok, ki az.  :)
Ma délután megnéztem az AVATAR-t. Tök jó film. Láttátok már?  ;D

facebook: soaia leNa`vi

Offline Kargarosz

 • Palulukan Makto
 • *****
 • Posts: 2915
 • Karma: 3
Re: a hét na’vija
« Reply #92 on: June 21, 2010, 01:23:47 pm »
Avatar az micsoda? Életembe nem hallottam még róla :D

Offline tìngay mungeyu

 • Palulukan Makto
 • *****
 • *
 • Posts: 1266
 • Karma: 41
 • Eywayä 'eveng - olo’Pa'liatanevengä ’ite
Re: a hét na’vija
« Reply #93 on: June 21, 2010, 03:21:48 pm »
Quote
Ma délután megnéztem az AVATAR-t. Tök jó film. Láttátok már? ;D
Quote
Avatar az micsoda? Életembe nem hallottam még róla :D


:D :D Még soha...  ;)

Offline Kargarosz

 • Palulukan Makto
 • *****
 • Posts: 2915
 • Karma: 3
Re: a hét na’vija
« Reply #94 on: June 21, 2010, 03:36:03 pm »
Nem tudom mit vannak úgy oda érte biztos nagy baromság lehet. ;D

Offline na’rìngä hawnuyu

 • Palulukan Makto
 • *****
 • Posts: 1471
 • Karma: 7
 • Pa’liatanevengä 'itan
Re: a hét na’vija
« Reply #95 on: June 21, 2010, 03:43:57 pm »
Háj neem is tudom, neked feltűnt hogy néhány testvérünk is főszereplő abban a tawtute filmben?
,,Mi nem adjuk fel soha! Minket nem tudtok megtörni!,,

Offline Kargarosz

 • Palulukan Makto
 • *****
 • Posts: 2915
 • Karma: 3
Re: a hét na’vija
« Reply #96 on: June 22, 2010, 03:12:32 am »
Miben testvér? ;D

Offline Hawnuyu atxen

 • Eyktan
 • Palulukan Makto
 • *****
 • *
 • Posts: 5507
 • Karma: 36
 • 'aweyktan OPa'liatanevengä
Re: a hét na’vija
« Reply #97 on: June 22, 2010, 06:10:28 am »
Akkor jovok en is igaz\hamisolni:
igaz
(osztom tìngay velemenyet...) remelem hamis
igaz

Miben testvér? ;D

Csupan testben es lelekben... Eywa elott egy klanba tartozunk veluk ;)
"Hrrap rä'ä si olo'ur smuktuä." ; "Ke'u ke lu ngay. Frakemit tung." (Assassin's Creed)

Nikre tsa'usìn!

Offline Kargarosz

 • Palulukan Makto
 • *****
 • Posts: 2915
 • Karma: 3
Re: a hét na’vija
« Reply #98 on: June 22, 2010, 12:22:38 pm »
Csak próbálok poénkodni nem kell ennyire komolyan venni. ;)

Offline Hawnuyu atxen

 • Eyktan
 • Palulukan Makto
 • *****
 • *
 • Posts: 5507
 • Karma: 36
 • 'aweyktan OPa'liatanevengä
Re: a hét na’vija
« Reply #99 on: June 23, 2010, 06:32:17 am »
Oh, de meeeert??? nezd meg a koves topic elejet (talan masodik lap volt?), ott irtam egy olyan hsz-t, amibol kiderul, hogy az en poenjaimtol felni kell (vagy bealszol, vagy sokaig nevetsz, vagy olyan rossznak tartod, hogy nem fogsz velem tobbet beszelni ;D) :P
"Hrrap rä'ä si olo'ur smuktuä." ; "Ke'u ke lu ngay. Frakemit tung." (Assassin's Creed)

Nikre tsa'usìn!

 

Become LearnNavi's friend on Facebook Follow LearnNavi on Twitter! Watch LearnNavi's videos on YouTube

SMF 2.0.17 | SMF © 2017, Simple Machines | XHTML | RSS | WAP2 | Site Rules

LearnNavi is not affiliated with the official Avatar website,
James Cameron, LightStorm Entertainment or The Walt Disney Company.
All trademarks and servicemarks are the properties of their respective owners.
Images in the LearnNavi.org Forums and Gallery may not be used without permission.

LearnNavi Affiliates:
ToS

LearnNavi is the community to learn Na'vi, the Avatar Language
"A place where real friendships are made." -Paul Frommer

AvatarMeet | Learn Na'vi Forum | Learn Na'vi Wiki | Na'viteri

LearnNavi