International / Multilingual > Na'vi kultúra és művészetek

Vallási szertartások, kellékek

(1/14) > >>

txoayä syulang:
Ebben a topicban külön esik szó a na'vi vallási szertartásokról és a hozzájuk használt kellékekről (ha vannak). Hogyan alakultak ki, hogyan zajlanak le... minden hasonló kérdést ide gyűjtöttünk.
Ha kíváncsiak vagytok a szertartások hátterére, itt mindent megtaláltok!

Pam (P.A.'li makto):
Én arra lennék kíváncsi, hogy milyen vallásról beszélünk? A vallás számomra hitkérdés. Láttunk olyasmit a filmben, ami csak a hiten alapuló jelenség volt?  Eywa létezése bizonyítottnak tűnik, függetlenül attól, hogy valaki hisz-e benne, vagy sem. Igaz, hogy Norm istennőként említi, de az emberek számára ez mást jelent; olyan "személyt", akinek a létezésében hinni kell, különben nem is létezik. Eywa léte kicsit misztikusnak tűnik ugyan, de szerintem még mindig messze sokkal "kézzelfoghatóbb", mint bármely földi vallás istene. Hívhatjuk-e ilyen körülmények között vallásnak a belé vetett "hitet". Vagy ti másra gondoltatok?

txoayä syulang:
Ha megnézed, a szeánsz során imádkoznak hozzá. Ebből kiindulva simán feltételezhető, hogy vallásnak is hívhatjuk ezt a hitet. Szertartásokat végeznek Eywa anya tiszteletére, külön "sámánjuk" van (a Tsahík, ugye)... én ebből arra következtetek, hogy ez egyfajta vallás.

Pay'itan:
Érdekes téma...én tulajdonképpen mindkettőtök véleményével egyetértek..de lássuk csak az idegenvezetőt és megtudjuk!
*Lapoz...lapoz...*
Hát nemtudom...próbáljuk összevonni a két véleményt[(mivel igazából tényleg HISZnek abban, hogy ott van Eywa meg az energiaháló meg ilyenek...): VALLják, hogy HISZnek Eywa-ban.
 ;D

Hawnuyu atxen:
Lehet, hogy át kellene nevezni ezt a topic-ot? ;D Ha így megy tovább, ez lesz az általános vallási "miisvanmost" :P

Annyi biztos, hogy hisznek is Eywa-ban, csak ők egyben azt is tudják, hogy Eywa létezik.
Ha más nem akkor gondoljunk Eywa tawtute "definíciójára" (az egész bolygót átszövő kapcsolatrendszer, gyakorlatilag egy agy). Viszont az emberek szerint ugye ez maximum információ továbbítására szolgálhat, dönteni nem tud (maximum érvelve meggyőzi az állatokat, hogy azt az 500 embert tapossák 2d-sre). Akkor viszont meg is van a keresett hit, hiszen, Neytiri szavaival élve:
"Eywa nem segít senkinek senki ellen. Mindenek Anyja az életet védelmezi, nem minket."

Részemről nekem a na'vi magyarázat jobban tetszik, de ez már egy másik kérdés.


Amúgy pedig a legérdekesebb szertartás szerintem az Uniltaron. Vannak a na'vik között is őrültek meg nem értett zsenik, hogy kipróbálták, hogy milyen lehet megenni egy rakat ilyen férget, ami után még fura álmokat is látnak? ;D
Bár azt el kell ismerni, hogy az álmok közt mindig (tudomásunk szerint legalábbis ez a fő oka az egésznek) ott van az illető állatszelleme...
Viszont azt is meg kell említeni, hogy ez sem veszélytelen, sőt, elvileg bele is lehet halni (mért is találnám meg az útmutatóban ???).

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version