Author Topic: Mindenkinek, aki na’viul kezd tanulni  (Read 5556 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Pam (P.A.'li makto)

  • Eyktan
  • Palulukan Makto
  • *****
  • Posts: 2879
  • hu Hungary
  • Karma: 51
  • Sa'nok 'Eviyä
Mindenkinek, aki na’viul kezd tanulni
« on: September 26, 2010, 03:23:58 pm »
Ezek nem a saját tippjeim, hanem Atantsawkeyä testvérünké. Gondoltam, közkinccsé teszem az eredeti orosz változat Kemaweyan-tól származó angol fordításának magyar fordítását…  :) Remélem, nem sokat torzult a szöveg a többszörös átírás során… Nagyon igaz és hasznos dolgok vannak benne!


Mindenkinek, aki na’viul kezd tanulni

Most kezded el tanulni a na’vi nyelvet. Rendelkezésedre állnak a szavak, a nyelvtan, és elég nagyszámú kifejezés. De mielőtt tanulni kezded az új nyelvet, kérlek, olvasd el ezeket a tippeket. Segítenek majd, hogy gyorsabban és könnyebben elsajátítsd a na’vi nyelvet.

A na’vi egy kitalált nyelv, de ez nem jelenti, hogy primitív vagy komolytalan. Van szókészlete, nyelvtana, kiejtési szabályai, helyesírása és a gondolatok kifejezésének egyedi sajátosságai. A na’vi nyelv nincs az "Avatar" filmhez kötve. Mindennapi életed bármely témájáról beszélhetsz ezen a nyelven. Ez egy komoly, független és fejlődő idegen nyelv, és hogy elsajátítsd, komoly erőfeszítéseket kell tenned.

Sok mindent meg kell jegyezned, és ez nem mindig könnyű. De bizonyára sikerülni fog, ha türelmes, kitartó és fegyelmezett leszel.  
________________________________________
1. Szókincs. Még csak meg se próbáld a szavakat abc sorrendben tanulni, időt rabló és a legnehezebb módszer. A szótárban a szavak csak azért vannak abc sorrendben, hogy könnyebb legyen fordításkor kikeresni őket. Ahelyett, hogy kinyitod a szótárat, és elejétől végéig átkutatod.

Ne tanulj olyan szavakat, amelyek számodra ritkán használatosak vagy túl különlegesek. Ha valahol találkozol velük, majd kinézed őket a szótárból menet közben.

Írd le a leggyakrabban használt szavakat és a jelentésüket. Kapsz majd egy száz, vagy egy kicsivel több szóból álló listát. Már képes leszel velük kifejezni egyszerű gondolatokat. Olvasd el a listát újból elejétől végéig, és próbáld a szavakat csoportosítani, ahogy neked legjobban megfelel. Például írd külön a színeket, a leggyakoribb igéket (lenni, menni, enni, látni, hallani) stb. Minden szó mellé írj egy kísérőszót, ha lehet. A kísérőszó egy használatában hasonló vagy kapcsolódó szó. Például „fut” és „futás”.

Soha ne tanulj szavakat egyenként! Az a legbiztosabb módja, hogy elfelejtsd, vagy ami még rosszabb -  összekeverd őket.

2. Idő. Ha rászánod magad a na’vi tanulásra, csak egy módon teheted ezt: megtanulsz beszélni, olvasni és írni tökéletesen. Semmit sem lehet erőfeszítés nélkül elérni. A na’vi tanulása időt vesz igénybe, ezért eleinte tölts vele 20-30 percet néhányszor naponta, később pedig hosszabb időt, 1,5-2 órát. Kevesebb idő alatt lehetetlen, mert elfelejted azokat a dolgokat, amiket megtanultál. Naponta 2-3 alkalommal próbálj végigmenni azon, hogy mit tanultál mostanában. Ismételd a szavakat, mondatokat, idézd fel, amit előző nap és azelőtt tanultál.
 
3. Hogyan memorizáljunk. Az egyetlen  hatékony módja a na’vi szavak megtanulásának, ha használod őket. Hasonlóan, mint a főzésben: a szakács beszerezheti és kiterítheti a hozzávalókat, de az étel csak akkor lesz kész, amikor minden hozzávalót beleraktak és összekevertek. Ha egy szót magában memorizálsz, csak az idődet vesztegeted. Nem leszel képes alkalmazni a beszédben. Minden megtanult szót, de tényleg minden egyes szót, mondatba kell foglalnod. Ne félj attól, hogy nem ismered a nyelvtant részletesen. Alkoss legalább egy egyszerű kifejezést minden új szóval, és ezt a kifejezést, mint egységet tanuld meg.

Ha nem használsz egy szót mondatban, egyáltalán nem fogsz emlékezni rá. Legyen szabály az, hogy egy kifejezést vagy mondatot gyártasz minden új szóval. Ezt a szabályt nem szabad megszegni. Soha.

4. Nyelvtan. Bár létezik a na’vi útmutató, de az csak az alapokban segít. A helyzet az, hogy minden nyelvkönyv úgy íródik, hogy nem veszi figyelembe, mennyire fontos neked. Lehet, hogy könnyebbnek tűnik már leírt nyelvtani szabályok alapján tanulni, de ez csak látszólagos könnyebbség. A könyvek megkönnyítik a csoportban való tanulást, de te önállóan tanulod a na’vit, és a könyv csak lelassítana.

A könyvből származó anyagot nehéz megjegyezni, mert úgy kell memorizálnod dolgokat, ahogy az az író számára legjobbnak tűnt, nem pedig úgy, ahogy te megszoktad. Most azt kéne tenned, hogy elolvasod a nyelvtani szabályokat, és aztán összegyűjtöd és rendszerezed őket úgy, ahogy neked a legjobbnak tűnik. Ez nehéz, de higgy nekem, működik.

Megjegyzés: A nyelvtant önmagában tanulni értelmetlen. Ennek csak egy esetben van értelme: ha tényleg szereted, és tanulni akarod. Először olvasd el a szabályokat, és aztán próbáld leírni a saját példáidat, saját szabály-összeállításodat.

5. Beszéd. Végső célod, hogy na’viul beszélj másokkal. Így hát mindenképp kell hangosan beszélned. Különös tekintettel légy a kiejtésre, és a na’vi szavak kiolvasásának szabályaira. Hallgasd, hogy beszélnek mások, és ismételd hangosan. Ha valaki kíváncsiskodik, hogy mit motyogsz, büszkén válaszold, hogy idegen nyelvet tanulsz. Lehet, hogy ez először furcsának és szokatlannak hangzik, de ez normális, és nagyon hamar elmúlik.

Mikor beszélsz valakivel, ne félj attól, hogy hibázhatsz. Előbb vagy utóbb úgy is fogsz. Senki sem fog kinevetni, mert majdnem mindenki keresztülment ezen. Ezt nem lehet elkerülni. Emlékezz rá, hogy nem azért tanulod a nyelvet, hogy az egódat növeld, hanem hogy tökéletesen tudd.

Ha hangosan beszélsz na’viul, az segít, hogy jobban megjegyezd a szavakat, és fokozatosan olyan jó legyél, mint Neytiri vagy Tsu'tey. A hibák pedig segítenek felismerni, hogy min kell még javítanod.

6. Túl sok ismeretlen. Na'viul tanulásod első napjától fogsz találkozni ismeretlen jelölésekkel és nyelvészeti fogalmakkal. Ebben az esetben lehet, hogy zavarba jössz. Nos, a következőt kell tenned: keress rá minden ismeretlen fogalomra a Google-on, és próbáld megérteni a jelentését. Ne aggódj, a nyelvészeti fogalmak kevésbé fontosak, mint a szavak ismerete, és a képesség hogy kifejezéseket alkoss. Ne légy zavarban az ismeretlen fogalmak miatt.

7. A nyelv alapjai. A na’vi nyelvben van néhány szó, melyek szinte minden mondat alapját képezik. Ilyenek például a következő igék: „lenni”, "gondolni", "menni", "akarni", "beszélni", "látni" és egyebek, melyek nagyon gyakran használatosak. Csakúgy, mint a személyes névmások ("én", "mi", stb.), határozatlan névmások ("valaki", "valahol"), kérdőszavak ("ki?", "miért?", "hol?"). Ez az úgynevezett lexikai alapja vagy alapszókincse a nyelvnek.

Ezeket az alapszavakat kivétel nélkül meg kell tanulni. Ez azt jelenti, hogy legalább öt mondatot kell írnod minden egyes névmással, minden igével, stb. És tanuld meg kívülről ezeket a kifejezéseket. Máskülönben a na’vi nyelv további tanulása lassú és nehézkes lesz…

8. Tanuld meg az igealakokat. A na’vi nyelv szokatlan módon képezi a  különböző igealakokat. Egyszerűen mondva az igét "kettészakítjuk" és beillesztünk egy szótagot. Például, a lu (lenni) lamu (l<am>u) lesz múlt időben. A szótár végén megismerkedhetsz az igeidők és egyéb igealakok képzésének minden eszközével. Lehet, hogy majd szeretnéd megtanulni, hogy képezzük a múlt időt, vagy például a jövő időt, külön-külön. NE TEDD! Sosem leszel képes rendesen beszélni, ha kapkodva képezed az igealakokat.

Jobb, ha lejegyzed legalább a leggyakoribb igékhez tartozó legalapvetőbb igei aspektusokat, igeidőket és igemód alakokat. Ezeket majd meg kell tanulni kívülről, mintha független szavak lennének. Ezt megkönnyítendő, ismét csak alkoss egy-egy mondatot mindegyik igealakkal.  

9. Tanuld meg a nyelvtani eseteket. A na’vi nyelvben ott vannak a nyelvtani esetek, és bár csak kevés van belőlük, a 8-as szabály itt is érvényes. Ne tanulj toldalékokat külön-külön, hanem szavakban használva. Próbálj mondatot alkotni mindegyik szóval alany-, birtokos-, részes-, tárgyesetben.

10. A nagyok nyomában. Amikor ezt írtam, nem volt sok szöveg na’vi nyelven, ami példaként szolgálhatott volna a helyes nyelvhasználatra. Ez ne állítson meg. Olvasd el például Paul Frommer leveleit, amelyek hiteles források. Memorizálj néhány hasznos kifejezést a szövegekből. Könnyebb lesz őket használni a beszédedben egészként, mint ha szavakká vágod szét őket. Saját anyanyelveden is így beszélsz, mert így gyorsabb és kényelmesebb.

Készíts magadnak egy listát gyakori na’vi kifejezésekből, és tanuld meg.  Akkor könnyedén fogod tudni használni őket beszélgetés közben, némi változtatásokkal.
________________________________________

Segíthetsz más kezdőknek tanulni a na’vi nyelvet azzal, hogy te magad kipróbálod ezeket a tippeket, és megosztod velük a gondolataidat.
« Last Edit: September 30, 2010, 01:37:55 pm by P.A.'li makto »

facebook: soaia leNa`vi

 

Become LearnNavi's friend on Facebook Follow LearnNavi on Twitter! Watch LearnNavi's videos on YouTube

SMF 2.0.19 | SMF © 2021, Simple Machines | XHTML | RSS | WAP2 | Site Rules

LearnNavi is not affiliated with the official Avatar website,
James Cameron, LightStorm Entertainment or The Walt Disney Company.
All trademarks and servicemarks are the properties of their respective owners.
Images in the LearnNavi.org Forums and Gallery may not be used without permission.

LearnNavi Affiliates:
ToS

LearnNavi is the community to learn Na'vi, the Avatar Language
"A place where real friendships are made." -Paul Frommer

AvatarMeet | Learn Na'vi Forum | Learn Na'vi Wiki | Na'viteri

LearnNavi